Skip to main content
Αμπελώνες Μορόπουλου
Η Μαντινεία έχει μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, όπως αποδεικνύουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που συνδέουν την περιοχή με την παραγωγή κρασιού και τη λατρεία του θεού Διονύσου. Ο Όμηρος είχε ονομάσει τη Μαντινεία «αμπελόεσσα», ενώ το όρος Μαίναλο ήταν η πατρίδα του Πάνα που οι Αρχαίοι Αρκάδες λάτρευαν στον ίδιο βαθμό που λάτρευαν και τον θεό Διόνυσο.
Οι αμπελώνες της περιοχής καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του οροπεδίου το οποίο βρίσκεται περίπου 700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι σε ακόμη μεγαλύτερο υψόμετρο στους πρόποδες του Πάρνωνα και του Μαινάλου. Τα υψόμετρα αυτά δημιουργούν κλίμα περισσότερο ηπειρωτικό αντί για μεσογειακό, παρά την κοντινή απόσταση από το Αιγαίο. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μία από τις πιο ψυχρές αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας παρά το μικρό γεωγραφικό πλάτος της. Οι δροσερές θερμοκρασίες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, βοηθούν τα σταφύλια να ωριμάσουν αργά και να διατηρήσουν τη χαρακτηριστική οξύτητά τους. Η εποχή του τρύγου μπορεί πολλές φορές να έρθει τον Οκτώβριο και συνήθως είναι ο τελευταίος τρύγος της χρονιάς στην Ελλάδα.

Η παραγωγή του πρώτου κρασιού του Κτήματος προήλθε από τη σοδειά του 2015 και ήταν πειραματική. Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξε παραγωγή κρασιού σε μικρή κλίμακα. Τα 120 στρέμματα καλλιεργούμενων αμπέλων βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο (680-700 μέτρων) και πάνω σε καλά στραγγιζόμενα αργιλοπετρώδη εδάφη. Ένα μεγάλο μέρος τους είναι υπό βιολογική πιστοποίηση. Στόχος του Κτήματος είναι η παραγωγή μικρής ποσότητας από κάθε τρύγο, με προσεκτική επιλογή βάσει κριτηρίων ποιότητας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση και να εκτιμηθεί η δυναμική κάθε αγροτεμαχίου.

Η επένδυση, εκτός από τους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις, είναι και σε ανθρώπινους πόρους. Από τη σοδειά του 2018 και έπειτα, τα κρασιά του Κτήματος έχουν δημιουργηθεί με τη συμβολή του Λευτέρη Αναγνώστου, ενός νέου ταλαντούχου γεωπόνου-οινολόγου με σπουδαίο υπόβαθρο στη Σαντορίνη.

Το Μοσχοφίλερο είναι εγχώρια ποικιλία της περιοχής και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές, με ειδικό αρωματικό προφίλ, φρεσκάδα και υψηλή οξύτητα. Το οινοποιείο παράγει δύο διαφορετικά κρασιά από 100% Μοσχοφίλερο.

Το πρώτο είναι ΠΟΠ Μαντινεία, μείγμα επιλογών από τους αμπελώνες του Κτήματος. Η οινοποίησή του γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Η προσπάθεια του Κτήματος είναι να παρουσιάσει μια διαφορετική διάσταση αυτής της ποικιλίας, παράγοντας μια έκδοση αρωματικά έντονη, πιο γαστρονομική και ισορροπημένη σε σχέση με τη συνηθισμένη εκδοχή του Μοσχοφίλερου. Για το λόγο αυτό το Κτήμα Μορόπουλου επενδύει στη διαχείριση των αμπελώνων.

Το δεύτερο κρασί είναι η ροζέ έκδοση του Μοσχοφίλερου. Αποκτά αυτό το χρώμα έπειτα από αρκετό χρόνο επαφής του χυμού με τον φλοιό της ρώγας. Φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Αρκαδία, καθώς η ένδειξη ΠΟΠ αφορά αποκλειστικά το λευκό κρασί που παράγεται από τη συγκεκριμένη ποικιλία. Η ροζέ εκδοχή του Μοσχοφίλερου αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση αυτής της πολυδιάστατης ποικιλίας.